A A A
Praktijk Oosthoek - praktijk voor haptotherapie

INFORMATIE


LEESVOER


Artikel in for you magazine , met borstkanker als thema

Dieuwke Talma
Het lichaam als verhaal
Artemis & Co ISBN 9789047201748

In onze huidige maatschappij ervaren veel mensen klachten als stress, angst en vermoeidheid. Haptonomie en de toepassing ervan, haptotherapie, worden als behandeling voor dergelijke klachten met de dag populairder.
In de haptonomie wordt het lichaam vergeleken met een huis. Net als een huis hoort ook het lichaam een plek te zijn waar je je veilig voelt en waar ruimte is om anderen toe te laten.
Doordat we elkaar aanraken en aangeraakt worden, kunnen we onszelf voelen en verbinding maken met de mensen om ons heen. Als dat vermogen niet goed is ontwikkeld, is het moeilijk om echt contact te maken en dat heeft invloed op relaties, het werk, seksualiteit en de opvoeding van kinderen. Haptotherapie helpt je de oorzaken hiervan te onderzoeken en door middel van oefeningen en gesprekken weer te luisteren naar je lichaam.
In Het lichaam als verhaal wordt de haptonomie in begrijpelijke taal uitgelegd aan de hand van herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven en de behandelpraktijk.

Bob Boot
De Innerlijke meetlat
Uitgeverij Archipel, 2007 ISBN 9789063053017
Ieder mens heeft een geweten. En ieder mens kan heel goed aanvoelen of iets goed of slecht is, voor hem en zijn omgeving. Toch raken steeds meer mensen dat zuivere geweten kwijt. GZ-Haptotherapeut Bob Boot legt uit hoe we weer in contact kunnen komen met onze innerlijke meetlat.

Haptonomie, een kwestie van gevoel
Uitgeverij Archipel, 2004 ISBN 9063051190
'Voelen is soft' was het credo van het afgelopen decennium. Verstand, efficiency en nut waren de sleutelwoorden. Het gevolg van deze rationele houding is nu merkbaar: veel mensen voelen en herkennen niet meer wanneer ze hun eigen grenzen overschrijden. In dit boek laat GZ-Haptotherapeut Bob Boot zien wat de betekenis en het belang is van aanraken en voelen.

Tonny van Banning, Gerrit Hammink en Maaike van Leur
De puberparadox: 'Blijf een beetje dichter uit mijn buurt',
haptonomische begeleiding voor jongeren.
Uitgeverij: van der Veer Media, ISBN: 978-90-79166-05-3 Auteurs zijn drie collega's GZ-Haptotherapeuten: Tonny van Banning, Gerrit Hammink en Maaike van Leur, allen met ruime ervaring in de begeleiding van jongeren en met een grote betrokkenheid.
In het boek wordt speciale aandacht besteed aan het verschil in gevoelsontwikkeling tussen jongens en meisjes, hormonen en hersenen.
Onderwerpen als faalangst, pesten, eetproblematiek, automutilatie, seksualiteit, intimiteit en rouw komen uitgebreid aan bod.
Naast een verrijkende aanwinst voor collega's haptotherapeuten, kan dit boek ook zeer aangeraden worden voor ouders, opvoeders, leraren en docenten, therapeuten, werkenden in de jeugdzorg en bij justitie. Kortom: voor iedereen die begaan is met jongeren, hun toekomst en die van onze samenleving.


T.A.C.M. Gerritse drs.,
Over kleine dingen
Elsevier, 2000 ISBN 9035222105
Een uitstekende inleiding voor allen die zich willen bekwamen in de haptonomie. Daarbij komen onder meer filosofische en psychologische grondslagen aan de orde. Auteur Doris Gerritse laat zien dat haptonomie belangrijke wortels heeft in onze cultuur die vooral steunt op Duitse en Franse denkers.
Praktijk Oosthoek - praktijk voor haptotherapie