A A A
De Trage Ruimte - oefenplek voor aandachtig handelen

INFORMATIE


Na 25 jaar is de praktijk haptotherapie gesloten- per 1 februari 2022 ben ik een nieuwe weg ingeslagen.


Per 28 juni 2023 heet het bedrijf 'De Trage Ruimte' - oefenplek voor aandachtig handelen

Lieve mensen,

In dit bericht wil ik het verhaal over mijn (arbeids)-toekomst met je delen omdat dit gevolgen heeft gehad voor de praktijk haptotherapie.

De aanleiding

Zoals velen van jullie weten heb ik de afgelopen jaren de opleiding master MMI (Management en innovatie bij maatschappelijke organisaties) gevolgd. Ik ben deze opleiding begonnen omdat ik in de praktijk steeds terugkerende patronen zie met allerlei problemen en klachten tot gevolg. Behoefte aan verbondenheid, nabijheid, zorgzaamheid en schakeltijd zijn daarbij vaak een rode draad. Ik zie deze behoefte niet alleen individueel, maar ook bij grotere maatschappelijke processen: zoals in de zorg, in het onderwijs, in een buurtje, bij de huisvesting. Ik zou graag meer van betekenis willen zijn bij versterken van deze nabijheids-waardes; maar dan eerder in het proces en niet alleen in een behandel-omgeving.

Vandaar dus deze studie. Ik ben inmiddels afgestudeerd bij het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) van de Hogeschool Rotterdam. Mijn afstuderen werd eerst als een stage gezien, maar daarna kreeg ik een jaarcontract aangeboden.

Bezinningstijd

Het werken bij EMI en de bezinningstijd tijdens de lockdown in 2020 hebben ervoor gezorgd dat ik veranderstappen ben gaan nemen. Ik besloot om geen trajecten met nieuwe cliënten meer te starten. Met de kennis uit de studie wil ik me meer gaan richten op de hapto-nomie in het dagelijks leven, dan op de hapto-therapie. Ik had dus geen eigen ruimte voor 5 dagen meer nodig. Met als resultaat dat de praktijk in augustus 2020 is verhuisd van de stoere en gave locatie aan de Karel Doormanweg in Schiedam naar gehuurde dagdelen in het beweeg- en gezondheidscentrum Vlaardingen.

Een heftige keuze
Inmiddels heeft de Hogeschool me een vast contract per februari 2022 aangeboden. Dat klinkt natuurlijk prachtig, zeker in deze onzekere tijden van praktijkvoering en inkomsten. Maar er kwamen opeens een heleboel bibbers op me af:

v ga ik nu echt na 25 jaar afscheid nemen van dit mooie werk?

v ga ik afscheid nemen van mensen die me zo vertrouwd zijn?

v ga ik echt mijn lidmaatschap van de beroepsvereniging opzeggen?

v heb ik straks echt geen eigen ruimte meer?

v krijg ik spijt?

Maar toch, daarom wilde ik toch ook die studie? Dus het is ook een kans: een kans om inderdaad al eerder in het maatschappelijke veld betrokken te zijn bij het oplossen van moeilijke vraagstukken. Ik mag daarbij al mijn kennis en enthousiasme inbrengen. Ik mag de beleidsmakers van straks helpen opleiden om met een brede warme blik van betekenis te kunnen zijn. Ik mag hen helpen om een houding te ontwikkelen waarbij ze kunnen samenwerken en oog hebben voor de kwetsbaarheid van het leven, van mensen en de aarde.

Dus: ik heb ‘ja’ gezegd tegen het contract bij de Hogeschool.

En de praktijk?

De praktijk is per 1 februari 2022 gesloten. Het is precies 25 jaar na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

En de cliënten?

Maar dan de cliënten! Dat was geen zakelijke stap. Dat doet zeer. Met sommige mensen van jullie liep ik al zolang af en toe mee op het levenspad. Ik weet het verhaal waarvan het zo fijn is dat je het niet steeds opnieuw hoeft te vertellen. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik mocht krijgen. Dankbaar voor alle levenslessen die ik van jullie geleerd heb.

En toch ging ik gedag zeggen

Het is met pijn in het hart, maar ook met plezier in de toekomst. Mede dankzij jullie weet ik dat er nog zoveel aandacht en ontspanning nodig is in de samenleving. Ik hoop daar het laatste deel van mijn arbeidzame leven een mooie bijdrage aan te kunnen leveren.


En nu, hoe gaat het verder?

Ik heb tijdens de studie gewerkt met Theory U, het model van een leerbocht in de vorm van een U. Die leerbocht daagt uit om te vertragen, om tijd te nemen, om vanuit aandacht contact te maken. Die leerbocht wil ik steeds meer gaan gebruiken in mijn werk. Enerzijds bij EMI bij de Hogeschool. Maar ook als zelfstandige.Nieuwe tijden, nieuwe naam

Haptotherapie past me niet meer. De naam van de Praktijk ook niet meer. Het wordt: De Trage Ruimte.

Daar heb ik zin in, en kan ik weer heel veel moois ontwikkelen.Image1

De Trage Ruimte - oefenplek om tijd te vragen voor aandachtig handelen